מתי נכון להשקיע בהן ולאיזה סוג של משקיע זה מתאים
סביבת הריבית הנמוכה בישראל ובמדינות רבות בעולם, נמצאת איתנו כבר מספר שנים, ועושה רושם שהיא לא מתכננת לעזוב אותנו בקרוב.
המשמעות עבור המשקיעים הסולידיים היא תשואה אפסית על תיק הנכסים באפיקי השקעה מסורתיים המתאימים לפרופיל הסיכון שלהם, כגון פיקדונות בבנקים, אגח ממשלתיות ואגח קונצרניות בדירוגים גבוהים.
לא הרבה משקיעים מכירים, אבל קיימת אלטרנטיבה למשקיע הסולידי שעשויה להניב לו תשואה גבוהה משמעותית מתשואת השקעות מסורתיות סולידיות, אך מבלי לחשוף את המשקיע לתנודתיות והסיכון של שוק המניות.
האלטרנטיבה היא קרנות גידור. קרן גידור היא השקעה שבאופן אינטואיטיבי נשמעת כמוצר בסיכון גבוה, אך האמת היא שבדרך כלל מדובר במוצר שרמת הסיכון בו היא דווקא נמוכה יותר, ומכאן נגזר שמה, קרן שמגדרת את הסיכון של ירידת הנכסים בקרן.
כיום יש בישראל מעל 100 קרנות גידור, וכל הזמן נפתחות עוד ועוד קרנות. כל קרן פועלת על פי אסטרטגיה שונה ובחלקן עשוי להיות סיכון גבוה. על מנת להגיע לקרן גידור הפועלת באסטרטגיה בעלת תנודתיות וסיכון נמוכים, כדאי לקבל ייעוץ מאיש מקצוע שמבין בהשקעות.
אחת האסטרטגיות הנפוצות בקרנות גידור היא אסטרטגיית לונג/שורט. כאשר לונג היא אחזקה רגילה בנייר ערך כמייצרת רווח כערכו עולה, ושורט היא עסקה שבה ניתן להרוויח כאשר ערכו של נייר הערך יורד. מנהל הקרן ישאף לעשות עסקת לונג עם ניירות ערך שצפויים להערכתו לעלות, ועסקאות שורט עם ניירות ערך שצפויים להערכתו לרדת, כאשר אסטרטגיה כזאת מנטרלת את הסיכון שכל השוק ירד, הרווח הוא למעשה רק הפער שייווצר בין פוזיציית הלונג לפוזיציית השורט, ללא תלות בהתנהגות השוק.
אסטרטגיה נפוצה נוספת הינה אסטרטגיה מבוססת אירועים (Event driven). באסטרטגיה זו מנהל הקרן קונה מניה או אגח שאינן נסחרות בשוויין הכלכלי בעקבות אירוע מסוים שקרה באותה חברה, ולאחר שהערך חוזר לשווי ההוגן הוא מוכר אותה. האירוע שמייצר את ההזדמנות יכול להיות מיזוג, רכישה, הנפקת חוב, הסדר חוב ועוד. באסטרטגיה מסוג זה נדרשת התמחות והמון ניסיון בתחום ההשקעות בשוק ההון.
למי שמעוניין לייצר פיזור בין מספר אסטרטגיות, קיים בשוק גם מוצר שהינו קרן של קרנות גידור. מדובר בקרן שהמהות שלה היא להשקיע בקרנות הגידור בעלות הביצועים הטובים ביותר מתוך כלל קרנות הגידור הקיימות תוך ניתוח פרמטרים רבים והשוואה ביניהם. לקרנות הגידור המוחזקות בקרן אסטרטגיות שונות, ובכך, הסיכון הכולל עבור המשקיע קטן.
אך האסטרטגיה של קרן הגידור היא לא הדבר היחיד שצריך להכיר, ישנם מאפיינים נוספים שחשובים לא פחות כגון תנאי הנזילות של הקרן, מתי ובאילו תנאים ניתן למשוך את הכסף, מי מנהל הקרן ומה הניסיון שלו, היכן יושב הכסף ומי האדמיניסטרטור, כמה שנים קיימת הקרן ומהם הביצועים ההיסטוריים.
על מנת לשמור על תיק הנכסים שלנו, כדאי שנייצר פיזור של כמה שיותר אפיקי השקעה בתיק, ורצוי שיהיו בעלי מתאם נמוך ככל שניתן לשוק ההון, שבו מושקע רוב כספינו הפנסיוני והפיננסי. קרן גידור היא מכשיר השקעה שבהחלט יכולה לתת מענה לצורך הזה.